HU | EN

Az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

Dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke először csak abban állapodott meg Csáki Györggyel, a budapesti ERDA Geodéziai Térinformatikai Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy a cég munkatársai – digitális arhiválás céljából – lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket. Ám a kft. rendkívüli meglepetéssel szolgált: önkéntes munkában, adományként az ERDA elkészítette a temető ortofotó térképét, 3D modelljét és a sírhelyek digitális nyilvántartási rendszerét.

A salgótarjáni zsidó temető felülnézetből

– Azt hiszem, ezt az esetet bátran nevezhetem nemhogy meglepetésnek, de csodának is, hiszen ilyen hihetetlenül humánus segítségre nem is számítottam – nyilatkozta honlapunknak dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke, a BZSH fenntartásában működő Scheiber-iskola tanára.

Mint kifejtette: múlt év novemberében vette föl a kapcsolatot Csáki Györggyel, a térinformatikai, fotogrammetriai szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkozó ERDA Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy árajánlatot kérjen a salgótarjáni zsidó temető nyilvántartási rendszerének elkészítésére.

A beszélgetések alkalmával az ügyvezető igazgató megismerhette a hitközségi elnöknek a helyi közösség érdekében végzett, közel kétéves önkéntes elnöki munkáját, megvalósult projektjeit és a jövőbeni terveit is.

Ki tudja, talán ennek tudható be, hogy az ERDA Kft. munkatársai nemcsak lefotózták a temetőben lévő sírköveket, de az anyaghoz óriási meglepetés is járt. Mint dr. Tóth Andrea fogalmazott: az ERDA – adományként – elkészítette a salgótarjáni temető ortofotó térképét, 3D modelljét, s ezek alapján a sírkövek digitális nyilvántartás rendszerét is, amely okostelefonról elérhető. Ez azt jelenti, hogy aki felkeresi a temetőt, a cég által készített rendszer révén név alapján a lehető leggyorsabban megtalálja bárkinek a sírját.

Salgótarjáni zsidó temető

Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

Az eredeti cikk a Mazsihisz oldalán www.mazsihisz.hu olvasható.