HU | EN

Cikkek

Salgótarján

Az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temetőt

Dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke először csak abban állapodott meg Csáki Györggyel, a budapesti ERDA Geodéziai Térinformatikai Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy a cég munkatársai – digitális arhiválás céljából – lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket.

tovább
A debreceni Honvédtemető és Hősök temetője

A debreceni Honvédtemető és Hősök temetőjének informatikai története

A debreceni Honvédtemető és Hősök temetője első informatikai rendszerét az Erda Kft. 2012-ben készítette el az „Életminőség” Segélyező, Felvilágosító és Megelőző Alapítvány megrendelésére a "Debrecen nyugvó öröksége" projekt keretében.

tovább
Nefermenu

Nefermenu kormányzó sírtemplomának kutatása Thébában

1995-ben kezdődött a 184. számú sziklasír kutatása a Khokha domb déli lejtőjén, Fábián Zoltán Imre egyiptológus vezetésével. Nefermenu kormányzó nyughelye és sírtemploma áll itt, mely a 19. dinasztia második felében készült, feltehetőleg II. Ramszesz uralkodása után.

Tovább
Sopron

A soproni régészeti települési egységek GIS kiértékelésének problémái

A lelőhely, Sopron ÉNy-i városrészében, a Krautacker dűlőben található. 1973-1988 között nagyszabású leletmentő ásatás folyt itt Jerem Erzsébet vezetésével. Több mint 20.000 m 2 terület került feltárásra, melyen egy többrétegű folyó menti telep és a hozzátartozó temető húzódott.

tovább
Angkor

Az angkori ZEMP-ről

Világörökség listára felvett műemlékek hatékony védelme világszerte kényes probléma. Ezek az építmények a ma élő emberiség társadalmi-gazdasági környezetének szerves részét jelentik. Ezért a védelem és a róluk való gondoskodás számos összetett kérdést vet fel, melyek a régészethez, építészethez, vízrajzhoz, üzleti tevékenységekhez, turizmushoz területfejlesztéshez és a joghoz kapcsolódnak.

tovább